home

contact

vorigevorige        
   

Laatste nieuws

Excursies

Jeugdhonk

Bijzondere waarnemingen

lid worden?

Bestuur

 
       
 
 

Op een woensdagmiddag in juni werden we opgebeld. Men vertelde ons dat er bij iemand een ijsvogel tegen de ramen was gevlogen. Alweer? Dachten we. Diezelfde week was er de buurt van die locatie ook al een ijsvogel tegen de ramen gevlogen. Deze was in een doosje gezet, maar had helaas de volgende dag niet gehaald, de smak tegen de ruiten was hem fataal geworden. Op een andere locatie in de gemeente Neede was nog een ijsvogel tegen de ruiten gevlogen, deze was echter op slag dood. Dit was dus al ijsvogel ruiten-slachtoffer nummer 3!

We sprongen vrijwel direct in de auto en gingen op weg naar de plaats des onheils. De bewoners hadden de ijsvogel in een doosje gezet. De ijsvogel zat op de bodem van de doos een beetje te knikkebollen. Hij leefde nog wel, maar daar hield het dan ook wel mee op. We namen hem mee naar huis en zette hem op een handdoek in de doos op de badkamer. Daar was het immers rustig en donker en we vermoedden dat de ijsvogel een barstende koppijn had van de confrontatie met de ruit. Rust en geen licht leek ons goed.

Intussen zochten we Internet af om er achter te komen hoe je een ijsvogel opvangt. Ook pleegden we verschillende telefoontjes om ons te informeren door ervaringsdeskundigen. Op www.ijsvogel.com vonden we veel informatie. Overigens is dit een erg mooie site, je kunt er heel mooie foto's bekijken en filmpjes downloaden.Op deze site werden ook de kenmerken genoemd van een jonge ijsvogel: een wat kortere snavel, een wit puntje aan de snavel en bruine tenen, ipv oranje-rode tenen. Met name die bruine tenen was een goed kenmerk. We hadden dus te doen met een jong.

Een ijsvogel eet voor 99% vis. Daarnaast eet hij nog wat waterinsecten, zoals libelles. Het was inmiddels half 8, we konden nog net voor sluitingstijd naar de winkel. Daar ging ik op zoek naar zalm, geen gerookte, niet ingeblikt maar verse zalm. Doe maar duur!

Vervolgens kreeg de ijsvogel me behulp van een pincet wat stukjes zalm toegestopt. Zelf eten was er niet bij, we moesten hem dwangvoeren. Soms leek het stukje zalm weg, maar na enig heen en weer schudden met de kop gooide hij (of zij) de zalm er weer uit.

De volgende dag leek er wat meer leven te zitten in de knikkebollende ijsvogel, gelukkig hij had de eerste nacht gehaald. We deden een stokje door de doos en daar wilde hij maar wat graag op zitten. Als je je vinger zachtjes tegen z'n buik aandeed en vervolgens tegen z'n pootjes duwde, klom hij zo op je uitgestoken vinger. Vliegen was er nog niet bij, een beetje fladderen met de vleugels, meer kon de ijsvogel ons nog niet laten zien. We vroegen ons al vertwijfeld af hoe goed hij had kunnen vliegen. De ijsvogel ging weer op z'n stok in de doos in de badkamer. Het licht in de badkamer lieten we nu de hele dag aan en 's avonds uit, zodat zijn dag- en nachtritme niet verstoord zou raken.

Op zaterdag ging de ijsvogel voor het eerst vliegen. Eerst lieten we hem in de slaapkamer op een vinger stappen, vervolgens stond Hans met gespreide armen klaar als landingsgestel. Op het moment dat ik m'n hand met ijsvogel omlaag bewoog, begon de ijsvogel hevig te fladderen en tenslotte kwam hij 'los'. De ijsvogel vond vliegen leuk, maar blijkbaar had hij over het landen nog niet zo nagedacht, hij fladderde geregeld tegen de muur en kwam dan op de grond terecht. Nog flink oefenen dus!

Inmiddels vonden we het tijd voor echte vis. De gefileerde zalm bevatte natuurlijk geen graatjes en schubjes, bovendien zie ik een ijsvogel nog geen zalm vangen. We moesten op jacht naar stekelbaarsjes, kleine witvisjes of voorntjes en kikkervisjes. Maar dat viel nog niet mee! Gelukkig wilde Wouter Oltheten een paar kikkervisjes voor ons vangen, ook had hij een stekelbaarsje. We kregen een grote speciekuip aangeboden, waar de vissen in konden zwemmen en waar de ijsvogel in kon duiken.

We hielden de ijsvogel een schoteltje met water en een kikkervisje voor. Hij pikte er een keer naar en liet hem los, dood, maar hij vrat hem niet op! We hebben hem toen zelf maar kikkervis, die ene stekelbaars en zalm gevoerd.

De volgende dag was Hans al vroeg uit de veren! Vandaag zou zijn verjaardag gevierd moeten worden, maar hij wilde eerst de badkamer ombouwen tot ideaal ijsvogelverblijf. Er werden allerlei stokken in de badkamer vastgeplakt, er kwam een hele visstellage boven het bad en tenslotte ging hij met het visnet (dat hij voor zijn verjaardag had gekregen) op jacht. Na een uur vissen kwam hij terug. Het bad werd gevuld en de vissen gingen erin. De ijsvogel nam plaats op een van de stokken en bekeek z'n verblijf. Echter dat hij een duik in dat bad moest nemen, kwam blijkbaar niet in hem op. We moesten hem nog steeds dwangvoeren. Bovendien hield hij niet zo van kikkervisjes, want het kikkervisje van de vorige dag vonden we uitgekotst op de grond. Hoe ondankbaar!

 

We wilden graag dat de ijsvogel zelf z'n eten aan zou nemen, want elke keer dat vastpakken en dwangvoeren leek ons geen goede zaak. Je beschadigt op den duur dan toch zijn veren. We hadden nog een dode ijsvogel in de vriezer liggen. Als we die nu eens als voorbeeld gebruiken, dachten we. We bonden de dode ijsvogel met een draadje aan zijn pootjes vast en lieten hem in het bad 'duiken'. Echter onze levende ijsvogel keek hier niet van op. Ook hielden we hem een spartelend visje met de pincet voor. Hij snapte niet dat hij dat moest aanpakken.

Totdat.. hij zondagavond zomaar opeens toch het visje aanpakte! Hij greep de vis vast, mepte hem een paar keer links en rechts tegen de stok waar hij op zat en zo ging de vis met de kop als eerste naar binnen. Geweldig om te zien! Het voeren werd nu een stuk eenvoudiger.

ijsvogel slaapt

De volgende dag moesten we echter beiden naar het werk. Ik zou tussen de middag thuis komen om de ijsvogel wat te voeren. Hij begon steeds beter te vliegen en wewaren bang dat hij misschien in de badkuip zou landen en vervolgens niet meer uit het water zou kunnen komen. Daarom legden we een plank in de badkuip waar hij eventueel op zou kunnen klimmen.

Het ging nu echt de goede kant op. Inmiddels wogen we de ijsvogel ook elke ochtend. Een ijsvogel hoort 35 tot 40 gram te wegen. Deze ijsvogel woog rond de 30 gram, te licht dus!
De dagen erna bleven we vissen voeren, de vissen die hij aankon werden steeds groter. Zelfs vissen van 6 cm gingen naar binnen (die wegen ongeveer 1 gram)! Hij ging steeds meer vliegen en poepte vrolijk de hele badkamer onder. Ook wilde hij na anderhalve week niet meer op je vinger zitten. Hij vloog dan snel weg en landde vervolgens goed. Het aannemen van vis ging steeds beter, hij vloog soms zelfs eerst een rondje met de vis in de bek voordat de vis naar binnen ging. Kikkervisjes heeft hij niet meer aangenomen. Ook vonden we braakballetjes: ronde balletjes van ongeveer 1 cm, bestaand uit schubjes en graatjes.

ijsvogel boven bad met vis

Een paar keer troffen we de ijsvogel nat aan. Zou hij een duikpoging hebben ondernomen? Of was het een foute landing? We zullen het nooit weten. We wilden graag dat hij zelf ging vissen, nu loslaten vonden we zinloos. Op donderdag hebben we hem een dag geen vis aangeboden, we hoopten dat hij honger zou krijgen en dat hij zelf een duik naar de vissen zou wagen. Dat deed hij helaas niet. Wel konden we merken dat hij na die ene dag al behoorlijk verzwakt was, hij vloog minder, was minder allert. Voor ons de bevestiging: nu loslaten was zinloos.

Na die donderdag hebben we hem nog anderhalve week gevoerd. Pas de laatste week kwam de ijsvogel ook daadwerkelijk aan in gewicht. Op zondag hebben we hem vrijgelaten op de plek waar hij ook vandaan kwam. Hij vloog direct de vijver over en nam plaats op een tak. Hij keek 2 minuten om zich heen en vloog vervolgens verder tussen de takken, buiten ons gezichtsveld.'s Middags zijn we nog even aan kijken. We hebben een ijsvogel zien vliegen, we vermoeden dat het dezelfde was. Of het uiteindelijk goed gekomen is, kunnen we niet zeggen, maar we hebben wel goede hoop.

bij deze vijver is de ijsvogel weer vrijgelaten

In de tabel een overzicht van het gewicht, het voer en de bijzonderheden. De ijsvogel is bijna elke dag 's morgens voor het voeren gewogen.


dag

gewicht

Voer

Bijzonderheden

2/6

?

Zalmfilet

Opgehaald, knikkebollend in doos

3/6

?

Zalmfilet

Gaat op stokje zitten

4/6

?

Zalmfilet

Zit op vinger/stok, vliegt niet

5/6

30 gr

Zalmfilet, kikkervisje,stekelbaarsje

Vliegt voor het eerst, landen lukt niet erg

6/6

32 gr

Voorntjes, witvisjes,stekelbaarsjes

Voor het eerst zelf vis gedood!

7/6

32 gr

8 visjes

Vliegt uit zichzelf

8/6

29 gr

20 visjes (waarvan 11hele kleine achter elkaar!)

Neemt nu grote vissen aan, strekt hals en veren om vis naar binnen te krijgen.Zit nat op badkamervloer.

9/6

?

23 visjes

Vliegt met vis in snavel door badkamer

10/6

31,5 gr

Eerst geen vis gevoerd,
's avonds 8 vissen gevoerd

Vist niet zelf, helaas, traag

11/6

?

18 vissen, veel grote

Weer alert

12/6

32 gr

16 vissen, veel grote

Alert, actief

13/6

?

24 vissen

Braakballetjes, wil niet meer op vinger

14/6

30,5 gr

23 vissen

 

15/6

32 gr

14 vissen, veel grote

Er lag een visje op de rand van het bad, ijsvogel was nat

16/6

?

17 vissen

 

17/6

?

20 vissen

 

18/6

?

15 vissen

Als de ijsvogel geen vis meer wil pakt hij de vis aan en laat hem vervolgens vallen

19/6

33,5 gr

23 vissen

Vliegt veel, botst niet meer,vliegt rondjes in badkamer

20/6

34,5 gr

3 vissen

Vrijlating