home

contact

vorigevorige        
   

Laatste nieuws

Excursies

Jeugdhonk

Bijzondere waarnemingen

lid worden?

Bestuur

 
       
 
IJsvogelproject gemeente Berkelland
 

Augustus 2011

Helaas is er nog geen broedgeval waargenomen in de aangelegde ijsvogelwanden. De wanden worden elk jaar schoon gemaakt; opslag van gele lis en bramen wordt verwijderd, zodat de wand mooi vrij blijft liggen. Geregeld wordt hierbij de hulp van jongeren ingeschakeld.
Winterkoninkjes maken wel gebruik van de ijsvogelwanden: de wortelkluiten vormen blijkbaar een aantrekkelijke nestgelegenheid.
De ijsvogel heeft de afgelopen jaar wel in Neede gebroed, vanaf 2007 hebben we helaas steeds maar een paar met zekerheid kunnen vaststellen, daarvor waren er meerdere broedparen.

Maart 2009

De wandjes voor de ijsvogel liggen er nu twee jaar. Ze zijn redelijk stabiel en een gedeelte van het betongaas is in maart 2009 verwijderd. Daarnaast is er ook begroeiïng weggeknipt zodat de wand weer mooi vrij ligt.


De afgelopen twee jaar zijn de wandjes goed in de gaten gehouden, maar er hebben nog geen ijsvogels genesteld in de wandjes, wel elders in Neede. Om dit jaar toch wat meer kans te maken op een broedsucces in een van de wanden, hebben Geert Heetebrij en Hans Grooters een aantal gaten voorgeboord in de wanden, mbv een grondboor.
We zijn heel benieuwd hoe de ijsvogel het dit jaar zal doen, omdat we een flinke vorstperiode hebben gehad, waarbij het voor de ijsvogel moeilijk is aan voedsel te komen.
Mocht je een ijsvogel waarnemen in Neede, dit graag doorgeven aan [email protected]

Het ijsvogelplan 2006

In maart 2006 kregen we een brief van Vogelbescherming waarin stond dat het mogelijk was subsidie aan te vragen voor een bepaald project. Vogelwerkgroep Neede heeft in samenwerking met Vogelwacht Borculo en Vogelwerkgroep Eibergen een projectplan ingediend bij Vogelbescherming Nederland. We wilden zes ijsvogelwandjes aanleggen, drie wanden afsteken en een educatief pakket maken voor leerlingen van alle basisscholen in Berkelland. In september 2006 is de subsidie toegekend. Inmiddels zijn de eerste werkzaamheden al getroffen. Er is bewust gekozen voor particuliere vijvers, omdat daar de kans op verstoring minder groot is. De wanden zullen samen met de jeugd worden onderhouden.

In oktober zijn op de verschillende locaties twee flinke boomstronken neergelegd.

In november zijn we aan de gang gegaan met het plaatsen van betongaas, aan de kant van de vijver. Dit betongaas wordt op zijn plaatsgehouden met twee spanners. Het betongaas moet ervoor zorgen dat de wand steil blijft en niet afbrokkelt en in het water verdwijnt.

Vervolgens zijn er blokzoden (wat dikkere graszoden) tegen aan gestapeld. Deze blokzoden zorgen voor voldoende structuur, zodat het zand blijft liggen. Deze blokzoden zijn samen met twee jongens gelegd. Ze hebbben de handen behoorlijk uit de mouwen gestoken! Klasse Thijs en Pieter!

Op een aantal plaatsen, waar het water erg hoog is, wordt eerst een laag stenen geplaatst, waarna de blokzoden erbovenop worden gestapeld. Als bekroning op ons werk kwam de ijsvogels zelfs even langs en konden we hem meerdere malen in het water zien duiken!

Tot slot werd er op elke locatie 15 kuub zand gestort. Hier zat enige tijd tussen, omdat het een lange periode te nat was om met een zware kraan te rijden. Half april was het eindelijk zover en in 2008 zijn we dus heel benieuwd of de ijsvogel gebruik zal gaan maken van de wanden.
De wanden zullen de komende jaren steeds in de gaten worden gehouden of er ijsvogels gaan broeden. Ook zullen elk jaar de wanden worden onderhouden, zodat ze niet dichtgroeien.

Het educatieve pakket voor de basisscholen bestaat uit een lessenserie, een werkblad bij de site www.ijsvogels.nl en een powerpointpresentatie waarop alle werkzaamheden te zien zijn. Dit zal in mei 2007 naar alle basisscholen in Berkelland worden verstuurd.