home

contact

vorigevorige        
   

Laatste nieuws

Excursies

Jeugdhonk

Bijzondere waarnemingen

lid worden?

Bestuur

 
       
 
 

 

Hier leest u het verslag van de eerste ijsvogelwand die is aangelegd. Na deze wand hebben we voor een ijsvogelproject subsidie gekregen van Vogelbescherming. Binnen dit project zijn nog een aantal wanden aangelegd. meer daarover leest u hier.

In april 2006 is de eerste ijsvogelwand aangelegd bij een particuliere vijver. De ijsvogel wordt bij deze vijver al regelmatig waargenomen. In de tuin zijn twee vijvers; een dicht bij het huis met twee watervalletjes en een achter in de tuin. In de voorste vijver zwemmen windes en stekelbaarsjes, in de achterste vijver zwemmen stekelbaarsjes en witvis. Op de foto hierboven zit de ijsvogel bij de voorste vijver op een uitstekende berkentak.

Landschap Noord Holland heeft een brochure uitgegeven waarin duidelijk beschreven staat hoe een ijsvogelwand aangelegd kan worden. Met deze informatie zijn we aan de slag gegaan.

Door een goede samenwerking tussen alle mensen is het een en ander snel gerealiseerd. Bij Fam. Ten Elsen werden twee flinke boomstronken met een kraan uit de grond getrokken en deze werden naar de vijver vervoerd. Gelukkig was de tuin met de kraan via de achterkant te bereiken, zodat de boomstronken gemakkelijk aangebracht konden worden.
Daarbovenop kwam zo'n 15 m3 'plakkerig' zand.

Een ijsvogelwand dient minimaal zo'n twee meter lang te zijn en minimaal een meter hoog. De wal die hier is opgeworpen is ongeveer 5 meter lang en 1,50 hoog.

Toen het zware werk door de kraan was verricht, is de wand met de hand afgewerkt. Aan de vijverkant is de wand loodrecht gemaakt. Omdat het zand in het begin wat zal inzakken en we een stevige steile wand willen hebben, hebben we de steile kant tijdelijk gestut met twee grote pallets. Deze pallets worden op zijn plaats gehouden met een lange boomstam en aan de achterzijde met een touw. Als de wand zich heeft gezet, zal dit stutwerk worden verwijderd, zodat de ijsvogel volgend seizoen een mooi onderkomen kan graven.

Na al het zware werk, kwam de kroon op ons werk: de ijsvogel vloog over!
Tot volgend jaar, mogen we hopen!

Familie Bakker en Ten Elsen, enorm bedankt voor deze aanwinst voor de natuur!