home

contact

vorigevorige        
   

Laatste nieuws

Excursies

Jeugdhonk

Bijzondere waarnemingen

lid worden?

Bestuur

 
       
 
 

Een opvallend witte romp en stuit maken de huiszwaluw in de vlucht het gemakkelijkst te onderscheiden van de andere leden van de zwaluwenfamilie. Ook heeft hij niet zo'n diep gevorkte staart als de boerenzwaluw. De huiszwaluw is zomergast van eind april tot in oktober. De huiszwaluw maakt metselnesten aan de buitenmuur onder een dakoverstek. Huiszwaluwnesten worden nogal eens gekraakt door mussen.
De huiszwaluw jaagt vooral op plaatsen waar grote troepen zwermende insecten te vinden zijn. Dus boven vochtige weilanden,open water, maar ook aan de bosrand. De nestjongen worden gevoerd doordat de oudervogels hun prooi, in balletjes samengeperst, weer uit de keelzak opbraken. Deze voedselballetjes bestaan uit een paar grote of tot wel 350 kleine insecten. Men heeft berekend dat een huiszwaluw voor een broedsel van 4 jongen gedurende de 30 dagen dat deze bij de ouders blijven, ongeveer 150.000 insecten aanvoer. De vlucht van de huiszwaluw is rustiger dan die van de boerenzwaluw, minder golvend en ook minder luidruchtig. Zijn gekwetter is zacht en lieflijk.